Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Οικονομικό και πραγματικό χρέος, προσφηγικό πρόβλημα και οι λύσεις της στρατηγικής. (Αποσπάσματα απο συνέντευξη του Ν. Λυγερού)

Αποσπάσματα απο την συνέντευξή του Ν. Λυγερού στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη", 17/11/2016.
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=r-pVCLBONpE

1. Χρέος:
"...Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω επειδή είμαστε μετά το 2014 και πριν το 2021, όλοι οι άνθρωποι που είναι εδώ στην Ελλάδα και ζουν τώρα ελεύθεροι, το μεγάλο χρέος που χρωστάμε δεν είναι το χρέος για το οποίο μιλάμε συνεχώς, είναι το χρέος που είχαμε κι απέναντι στη Φιλική Εταιρία. Κι αν κοιτάξετε πώς λειτούργησε η Φιλική Εταιρία, ήταν μόνο αυτοί οι Έλληνες οι οποίοι ήταν του εξωτερικού, που ξαφνικά ξεσήκωσαν τα πάντα και ουσιαστικά σε 7 χρόνια (1814-1821) κατάφεραν με ανθρώπους σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραϊσκάκη να αλλάξουν τα δεδομένα και να ζήσουμε εμείς την πρώτη απελευθέρωσή μας πριν 200 χρόνια, επειδή ενεργοποιήθηκαν αυτοί οι άνθρωποι θεωρώντας οτι ο Τουρκικός ζυγός που είχαμε πάνω μας για 400 χρόνια έπρεπε να σταματήσει. Άρα, δεν λέμε για κάτι το θεωρητικό. Ο Ελληνισμός είναι αυτός που έχει φτιάξει την Ελλάδα ελεύθερη. Δεν είναι κάτι άλλο. Η Ελλάδα δεν είναι η συνέχεια  της Τουρκικής κατοχής όπως πιστεύουν μερικοί ραγιάδες. Αν δεν υπήρχε η Φιλική Εταιρία και όλοι αυτοί που έκαναν την επανάσταση και που ήρθανε μάλιστα και απο το εξωτερικό, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής που η Ελλάδα ήταν πολύ πιο μικρή ακόμη και σε έκταση, δεν θα ήμασταν σε αυτή την κατάσταση. Άρα, ας μη το ξεχνάμε, δεν είναι κάτι που είναι θεωρητικό. Το έχουμε ζήσει, είναι μέσα στην ιστορία μας και θα 'ταν καλό να το έχουμε στο μυαλό μας όταν πηγαίνουμε στο εξωτερικό και προσπαθούμε να βρούμε συμμάχους, ενώ ξαφνικά χτυπάμε την πόρτα ενός γραφείου κι ο άλλος μας μιλάει Ελληνικά".


2. Προσφυγικό:
"...Βλέπουμε οτι έχουμε ήδη στοιχεία κορεσμού στην Γερμανία, στη συνέχεια θα έχουμε στη Σουηδία και κατά συνέπεια η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πραγματικά διαφορετική και σχετίζεται βέβαια και με την αντιμετώπιση του αρχικού προβλήματος που είναι στο Ιράκ και στη Συρία με την τρομοκρατική οργάνωση Daesh".

"...Είδατε τεράστιες αλλαγές και στη Γαλλία και στην Αγγλία και στη Γερμανία, ενώ πάνω-κάτω θεωρούσαμε οτι μόνο η Ελλάδα έχει προβλήματα. Όχι, έχουν κι άλλες χώρες τώρα, κατάλαβαν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο και τον πιό στρατηγικό και κατά συνέπεια μπαίνουμε σε μια διαδικασία αλλαγής φάσης. Κι εδώ έχει ενδιαφέρον να αλλάξουμε την τοποθέτησή μας γιατί είχαμε μερικούς ανθρώπους που πραγματικά αντιμετώπιζαν το πρόβλημα απλοϊκά και τώρα ξαφνικά επειδή οι Ευρωπαίοι αλλάζουν όλοι, βρίσκονται εντελώς στο περιθώριο γιατί οι θέσεις τους δεν συμπίπτουν καθόλου με μια κοινή στρατηγική η οποία είναι: πρέπει να προστατέψουμε και την Ευρώπη και δεν μπορούμε να αφήνουμε οποιονδήποτε, όπου να'ναι, να ζητάει ότι θέλει".

3. Οικονομικό χρέος:
Δημοσιογράφος: -Θα κλείσουμε κύριε Λυγερέ ζητώντας την αίσθησή σας τώρα, απο την κουβέντα που ξανα-ανοίγει για το χρέος. Βλέπετε τα πράγματα θετικά για τη χώρα;

Ν. Λυγερός: -"Εγώ τα πράγματα θα τα δω θετικά, πραγματικά, για τη χώρα, μόνο και μόνο όταν αρχίσουμε να έχουμε αξιοποίηση της ΑΟΖ. Για όλα τα άλλα βλέπω απλώς εξοικονόμιση και ρυθμίσεις, μπορεί ακόμη και νέο μνημόνιο, νέες διαπραγματεύσεις, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν πραγματικά, επι της ουσίας, χωρίς την αξιοποίηση της ΑΟΖ. Κι αυτό που με απασχολεί είναι οτι ενώ το βλέπουμε οτι το κάνει η Κύπρος, οτι μπήκε στο μνημόνιο και βγήκε απο το μνημόνιο, οτι έχει μια πολύ δυναμική φάση σε θέματα ΑΟΖ με συμφωνίες και τα λοιπά, εμείς είμαστε πολύ, πολύ της καθυστέρησης σ'αυτό τον τομέα και σας το λέω πραγματικά, με μεγάλη ειλικρίνεια, όσο δεν γίνεται κάτι το ουσιαστικό με την ΑΟΖ, μην περιμένετε πολλά πράγματα".

"...Σας είπα απο την αρχή οτι για εμένα, όταν θέλουμε να έχουμε μια πολιτική και μια οικονομία που να είναι σταθερές πρέπει να βασίζονται πάνω στην ενέργεια και στη στρατηγική. Η ΑΟΖ είναι ένα εργαλείο που φτιάχτηκε γι'αυτό τον λόγο. Είμαστε μια χώρα που διαθέτει την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στην Μεσόγειο, είμαστε μια χώρα που έχει κοιτάσματα, που έχει τεράστιες δυνατότητες και για την θέση που έχει λόγω Ανατολικής Μεσογείου, ξέρουμε οτι θα έχουμε περάσματα πολύ σημαντικά σε επίπεδο στρατηγικής, ας τα αξιοποιήσουμε, ας ενημερώσουμε τους συμμάχους μας και στην Ευρώπη και στην Αμερική τώρα με τα νέα δεδομένα, οτι εμείς είμαστε θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε κι όχι να παραμείνουμε έτσι, παθητικά, λέγοντας ποιός θα σώσει την κατάσταση. Μπορούμε να σωθούμε, ακριβώς με τις δικές μας δυνατότητες, αξιοποιώντας την ΑΟΖ".

"...Ποτέ δεν υπήρχε, στην ιστορία του Ελληνισμού, έλλειψη απο ραγιάδες. Ποτέ. Κι όμως, παρ'όλα αυτά καταφέραμε να κάνουμε ακόμα και επανάσταση. Δεν είναι κάτι που με προβληματίζει. Το λέω συχνά, η Ελλάδα που δεν θα έχει πια προβλήματα και θα τα πάει καλά και θα μπορεί να παίξει έναν ρόλο γεωπολιτικό και πάνω στην σκακιέρα υψηλής στρατηγικής, θα είναι μια Ελλάδα που θα είναι για τους Έλληνες, για τους πατριώτες, αλλά ακόμη και για τους προδότες. Δεν αφήνουμε κανέναν έξω".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

There Are Two Modes of Being

There are two modes of being Theodoris Tsiamitas There are two modes of being: a) Being conscious by choice, by carefully monitor...